Η Φέτα είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό ελληνικό τυρί.
Είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε, με κάθε θεμιτό τρόπο, να προστευτεύσουμε και να προβάλουμε.
Η Φέτα είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό ελληνικό τυρί.
Είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε, με κάθε θεμιτό τρόπο, να προστευτεύσουμε και να προβάλουμε.
Η Φέτα αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου μας, καθώς καθένας μας καταναλώνει περισσότερα από 10 κιλά το χρόνο, κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα άλλο τυρί στον κόσμο.
Η Φέτα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κανονισμός ΕΕ No 1151/2012) ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προτατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Κάθε προϊόν Προτατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης υποχρεούται να έχει το λογότυπο Π.Ο.Π.
Η λεπτομερής εφαρμογή των προδιαγραφών της Φέτας Π.Ο.Π. σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό και τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και τον φορέα πιστοποίησης (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της προστασίας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συσκευασία Φέτας πρέπει επίσης να φέρει το λογότυπο Agrocert και τον αριθμό πιστοποίησης του τόπου παραγωγής.
Θετικές προοπτικές για την εμπορική της επιτυχία διασφαλίζονται μόνο με υψηλή ποιότητα προϊόντος και ανταγωνιστικό κόστος.
Παρασκευάζεται και ωριμάζει αποκλειστικά και μόνο σε νομοθετικά οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, που συγκροτούν, η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και ο νομός Λέσβου.
Παρασκευάζεται από νωπό πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο σε αναλογία μέχρι 30%, που παράγεται από φυλές ζώων εκτρεφόμενες παραδοσιακά στην παραπάνω περιοχή και των οποίων η διατροφή βασίζεται στη φυσική της χλωρίδα.
Απαγορεύεται η παρασκευή της εκτός της νομοθετικά οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής παραγωγής της.
Απαγορεύεται η παρασκευή της εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής από πρόβειο και γίδινο γάλα που δεν παράγεται σε αυτήν.
Το όνομα του παραγωγού καθώς και η γεωγραφική περιοχής που παρασκευάζεται η Φέτα ΠΟΠ πρέπει να αναγράφονται ολογράφως στην ετικέτα.
Οι ημερομηνίες παραγωγής, συσκευασίας και διατηρησιμότητας είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται πάνω στην ετικέτα του προϊόντος.
Η Φέτα ωριμάζει για τουλάχιστον 60 ημέρες.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας περί Φέτας, κάθε συσκευασία που πωλείται υποχρεούται να φέρει έναν αριθμό “FE”. O αριθμός αυτός είναι διαδοχικός και επιτρέπει στον παραγωγό να ανιχνεύσει κάθε συσκευασία της Φέτας που πωλήθηκε.
Ο αριθμός FE παρακολουθεί την ποσοτική ισορροπία των συσκευασιών Φέτας που παράγονται και συσκευάζονται σε κάθε χώρο παραγωγής.
Η υγρασία της Φέτας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 56%, ενώ η λιποπεριεκτικότητά της επί ξηρού πρέπει να είναι τουλάχιστον 43%.
Απαγορεύεται η παρασκευή της από άλλα είδη γάλακτος, εκτός του πρόβειου και γίδινου.
Απαγορεύεται η προσθήκη στο γάλα της τυροκόμησης, αγελαδινού γάλακτος, συμπυκνωμένου γάλακτος, σκόνης γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος και κεζεϊνικών αλάτων.
Απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, συντηρητικών και χρωστικών σε όλα τα στάδια της παρασκευής της.
Απαγορεύεται να αναγράφονται επί της συσκευασίας της, πληροφορίες και διατροφικοί ισχυρισμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και παραπληροφορούν τους καταναλωτές.
Η Φέτα είναι λευκό μαλακό τυρί άλμης και έχει αλμυρή και μεστή γεύση.
Πρόκειται για ένα λευκό τυρί με ακανόνιστες οπές σε όλο το μήκος του. Τα μπλοκ μπορεί να έχουν σημάδια από το χρησιμοποιούμενο καλούπι.
H Φέτα μπορεί να συμπληρώσει μια ποικιλία τυριών, να θρυμματιστεί πάνω από μια παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα, να νοστιμεύσει μια σπανακοτυρόπιτα ή ακόμη και να λιώσει πάνω από μια πίτσα.
Σύμφωνα με αγορανομική διάταξη, απαγορεύεται το τυρί στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα να είναι άλλο εκτός από Φέτα.